Cilt Hücresi Devri Nedir ve Neden Önemlidir?

skin cell turnover
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cilt Hücre Yenilemesi Nasıl Çalışır?

Daha ayrıntılı bir açıklama yapmak gerekirse, bu bölümü cilt hücresi yenilenmesi sırasında neler olduğuna daha bilimsel bir şekilde bakmak için kullanacağız.

Bildiğiniz gibi cilt farklı katmanlardan oluşur. En dıştakine epidermis denir. Alt kısmında keratinosit adı verilen özelleşmiş hücrelerden oluşan bir katman bulunur. Görevleri yeni cilt hücreleri üretmektir. ki bu sürekli oluyor.

Bu yeni cilt hücreleri yukarı doğru, derinin yüzeyine doğru hareket eder. Onlar bunu yaparken, keratin ile güçlendirilirler, ki bu sert bir proteindir – bu şekilde olgunlaşır ve donuklaşırlar.

Yüzeye ulaştıklarında dökülürler ve yeni, genç hücre katmanına yer açarlar.

Yaşla birlikte doğal olarak yavaşlasa da bu süreç aynı zamanda diğer faktörlerden de büyük ölçüde etkilenir. Diyet, hormonlar, uyku, stres, güneşe maruz kalma ve genel sağlık.

Cilt Değişimi Neden Önemlidir?

Daha önce de kısaca bahsettiğimiz gibi hücresel dönüşümümüzden etkilenen pek çok farklı şey var. Vücuttaki diğer süreçler gibi bu da her gün fark ettiğimiz bir şey değildir ancak yine de hayati bir süreçtir.

En önemlisi, bu süreç ciltteki küçük hasarların onarılmasından sorumludur – örneğin, bir çiziğiniz olduğunda ve zamanla kırmızılığın giderek azaldığını görebiliyorsanız, bu, zarar görmüş (kırmızı) olan cilt kaybolurken yeni bir cilt katmanının ortaya çıkmasıdır.

Kozmetiklerden bahsederken cilt hücresi yenilenmesi önemlidir çünkü En taze katman, hem pigmentasyon hem de doku açısından her zaman en eşit olanıdır.

Örneğin ince çizgiler, kırışıklıklar ve diğer dediğimiz izler yaşlanma belirtileri aslında diğer faktörlerin yanı sıra cilt hücresi dönüşüm hızının yavaşladığının işaretleridir.

Cilt Hücresi Devri Akneyi Nasıl Etkiler?

Cildimizdeki hücresel dönüşüm sivilcelerin hem gelişmesinde hem de kalıcılığında önemli bir rol oynar.

Eğer ciro bir şekilde bozulursa veya yavaşlarsa, eski hücreler yüzeyde birikerek aşırı sebuma karışarak gözenekleri ve saç köklerini tıkar.

Cilt temizliğinde de tam olarak bu gerçekleşir.

Rutininize yeni ürün içerikleri veya yeni yüz bakımları ekleyerek cilt, tüm fazla yağı, sebumu, ölü cilt hücrelerini ve diğer kalıntıları yüzeye iterek onlardan kurtulur. ancak tüm bu kir gözenekleri tıkayarak sivilcelere neden olur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir