Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalıcı Makyaj Pigmentleri sonuçlarının uzun ömürlülüğünü, rengini ve genel çekiciliğini belirleyen önemli bir faktör de kullanılan pigmentlerdir.

Bu nedenle hem potansiyel müşteriler hem de sanatçılar için farklı pigment türleri, içerikleri, nasıl iyileştikleri ve benzeri konularda bilgi sahibi olmak önemlidir.

İşte dövme mürekkebi ve Kalıcı Makyaj pigmentleri arasındaki farkı, yıllar içindeki gelişimlerini ve mükemmelliklerini, kökenlerine ve bileşimlerine göre farklı türleri ve en son düzenlemeleri yansıtan kalıcı makyaj pigmentleri hakkında basit ama kapsamlı bir rehber.

İlginizi Çekebilir Kalıcı Makyaj

Kalıcı Makyaj Pigmentleri Nelerdir ?

Kalıcı Makyaj tedavileri, çeşitli efektler elde etmek için cilde pigmentler bırakılarak yapılır: kaş rekonstrüksiyonu ve modifikasyonu, dudak ve yanak renklendirme, yara izi ve renk değişikliği örtbas etmek için tıbbi mikropigmentasyon vb.

Pigment terimi geniştir ve hem normal makyaj gibi kozmetik ürünlere renk veren ince tozu hem de bu tozların kalıcı makyaj için uygun bir taşıyıcıya eklenmesiyle yapılan çözeltiyi ifade eder.

Kalıcı Makyaj pigmentleri, cildin belirli bir süre tuttuğu ve vücudun sonunda parçalayıp emdiği renkli sıvılardır.

Kalıcı makyaj pigmentleri ile dövme mürekkebi arasındaki temel fark, bu renklerin parçalanma hızıdır; dövme mürekkebi genellikle daha konsantre olduğu için daha yavaş bir hızda parçalanır.

Bir dövmenin rengi değişse de potansiyel olarak sonsuza kadar görünür kalabilmesinin nedenlerinden biri budur, Kalıcı Makyaj Pigmentlerinde ise opaklığını daha hızlı ve daha yüksek derecede kaybeder.

Kalıcı Makyaj Pigmentlerinin Tarihçesi

Hepimiz 90’lı yılların renkli blok kaşlarını ve karikatürize dudak kalemi dövmelerini hatırlıyoruz. Bu trendler günümüzün kalıcı makyajının başlangıcıydı, ancak kozmetik amaçlı dövmenin izi eski Mısır’a kadar sürülebilir.

Ancak günümüzün modern pigmenti dövme mürekkebinin bir yan ürünü olarak algılanabilir.

Bu yüzden bazen kalıcı makyaj mürekkepleri olarak da adlandırılırlar. Formülleri tekrar tekrar test etme fırsatı bulan öncü PMU sanatçıları tarafından geliştirildiler ve yol boyunca onları mükemmelleştirdiler.

Sonuç olarak hipoalerjenik, güvenli ve müşterinin ihtiyaçlarına uyacak şekilde daha fazla karıştırılabilen ve değiştirilebilen çok çeşitli renk ve tonlarda pigmentler ortaya çıkmıştır.

Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi - Kadinlara Tavsiyeler
Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi

Temel Pigment Türleri

Kalıcı makyaj pigmentlerinin en genel sınıflandırması, renklendiricilerinin kökenine göre 3 gruba ayrılır: organik, inorganik ve hibrit.

Pigment türünün seçimi sanatçının tercihine, tedaviye ve müşterinin cilt tipine bağlıdır, ancak son zamanlarda en çok tercih edilen seçenek hem organik hem de inorganik pigmentlerden oluşan formüller – hibritler olmuştur.

Aslında, piyasada bulunan Kalıcı Makyaj pigmentlerinin %95’inden fazlası hem organik hem de inorganik elementler içermektedir.

Bu şekilde sanatçılar her iki türün de en iyisini elde etmektedir.

İnorganik Pigmentler (Çoğunlukla Demir Oksitler)

Kalıcı makyajda yaygın olarak kullanılan bir pigment grubudur. Su, gliserin, cadı fındığı ve diğer kimyasalların taşıyıcı olarak eklendiği ferrik oksitlerden elde edilirler.

Genellikle dudak dövmelerinde ve BB ışıltısı veya yara ve çatlak kamuflajı için kullanılan cilt tonlarında pigmentler için kullanılırlar. Bunun nedeni demir oksitlerin renk aralığının çok geniş olmasıdır.

Bu pigmentler farklı tonlar elde etmek için karıştırılır. Temel renkleri farklı oranlarda karıştırarak kalıcı makyaj için gereken hemen hemen her renk tonu elde edilebilir.

Ayrıca, PMU formüllerinin çoğunun içerdiği en yaygın beyaz pigment olan titanyum dioksit de bu kategoriye girer. Bu nedenle inorganik renklendiriciler, nasıl etiketlendiklerine bakılmaksızın neredeyse tüm formüllerde bulunur.

Artıları
Geniş renk aralığı.

PMU için mükemmel olan daha hızlı solma.

Düşük alerjik reaksiyon olasılığı.

Eksiler
Saf demir oksit formülleri zaman içinde renk değişimlerine eğilimlidir ve kırmızımsı tonlara dönüştükleri bilinmektedir.

Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi - Kadinlara Tavsiyeler
Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi

Organik Pigmentler

Organik pigmentler karbon türevi toz ve taşıyıcılardan oluşur. Bu pigmentler inorganik olanlara kıyasla daha canlı, daha zengin renklere sahiptir ve kalıcı makyaj mürekkeplerinde yaygın olarak kullanılır.

Bununla birlikte, bazı inorganik renklendiriciler eklenmeden çok nadiren tek başlarına kullanılırlar.

Genel olarak, ciltte daha uzun süre görünür kalırlar, bu da müşterinizin beklentilerine ve sizin beceri seviyenize bağlı olarak iyi veya kötü bir şey olabilir.

Artıları
Daha canlı renkler.

Küçük partikül boyutu, daha hızlı doygunluk ve daha iyi tutma anlamına gelir.

Düşük alerjik reaksiyon olasılığı.

Eksileri
Organik pigmentler kullanıldığında aşırı doygunluk kolay olduğundan yeni başlayanlar için pek uygun değildir.

Hata için çok az yer vardır.

Küllü, soğuk tonlara dönüştüğü bilinmektedir.

Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi - Kadinlara Tavsiyeler
Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi

Hibrit Pigmentler

Günümüzde, piyasada bulunanların çoğu hibrit pigmentlerdir – farklı etkiler elde etmek için farklı oranlarda karıştırılmış hem inorganik hem de organik renklendiriciler içeren karışımlar.

Bu 2 kategorinin bir araya getirilmesiyle, bireysel eksiklikleri dengelenir ve avantajları artırılır.

Örneğin, organik renklendiriciler daha canlı renklere sahip olduklarından dudak pigmentlerinde daha büyük miktarlarda kullanılırlar, ancak daha şeffaf olduklarından, daha fazla opaklık sağlamak için genellikle titanyum dioksit eklenir.

Karıştırma ile ele alınan bir diğer faktör de rengin zaman içindeki davranışıdır. İyi dengelenmiş bir formül nötr solma sağlamalıdır. Pratikte bu, hepsi pigment formülünün kendisiyle ilgili olmayan çok sayıda faktöre bağlıdır, ancak iyi karıştırılmış bir formüle sahip olmak ilk ön koşuldur.

Her iki grubun miktarına bağlı olarak, hibrit pigmentler ya karbon bazlı ya da demir oksit bazlıdır.

Bu, zaman içinde nasıl performans göstermeleri ve davranmaları beklenebileceğinin bir göstergesidir.

Artıları
Yaygın olarak mevcuttur.

Her iki kategorinin de en iyisini sağlarlar.

Eksileri
Tüm formüller eşit derecede dengeli değildir, bu nedenle hangi marka ve seriyi kullandığınız konusunda dikkatli olmanız gerekir.

Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi - Kadinlara Tavsiyeler
Kalıcı Makyaj Pigmentleri Rehberi

Kalıcı Makyaj Pigmentlerinde Başka Hangi Bileşenler Bulunur ?

Bahsettiğimiz gibi, organik/inorganik tartışması sadece pigment formülündeki renklendiricilerle ilgilidir.

Nihai ürünü – cilde uygulanabilen bir sıvı – elde etmek için tozlara birçok başka bileşen eklenir.

Bunlar şunları içerir:

Çözücüler veya taşıyıcılar – pigment tozunu taşıyarak sıvı hale getiren maddeler. En yaygın olanlar: damıtılmış su, etil alkol, gliserin
Bağlayıcılar – formülü bir arada tutan ve heterojen hale getiren maddeler. En yaygın: reçine, kopolimerler
Koruyucular – formülün kirlenmesini önleyen ve mikroorganizma içermemesini sağlayan maddeler. En yaygın: izopropil alkol
Çeşitli amaçlara hizmet eden diğer katkı maddeleri. Örneğin, cadı fındığı antiseptik ve yatıştırıcı özellikleri nedeniyle PMU pigmentlerinde yaygın olarak kullanılır.
Bir pigment formülünün genel kalitesi, sadece renklendiricinin değil, tüm bu bileşenlerin kalitesine de bağlıdır. Bu bir kural olmamakla birlikte, daha tanınmış, köklü markaların daha yüksek kaliteli bileşenler kullanmasını bekleyebilirsiniz.

Dikkate Alınması Gereken Diğer Hususlar

Vegan pigmentler
Tüm saygın markalar zulüm içermeyen, vegan dostu pigmentler üretmeye başladı.

Raf ömrü
Bir şişe kalıcı makyaj pigmentinin raf ömrü üreticiye bağlıdır ve şişe açıldıktan sonra değişir. Son kullanma tarihi geçmiş pigmentleri asla kullanmamak çok önemlidir.

Düşük kaliteli pigmentler
Düşük kaliteli pigmentlerin kullanımı buna değmez. Düzensiz solmaya, turuncu veya mavimsi/gri gibi çekici olmayan bir renge dönüşmeye ve renk göçüne neden olur. Bu konuda tasarruf etmeye çalışmayın.

Pigmet Standartları

Kozmetik dövme endüstrisi, kullandığı malzemeler de dahil olmak üzere, küresel olarak standartlaştırılmamıştır ve düzenlemeler değişiklik göstermektedir.
Bakalım AB ve ABD’de neler varmış.

Avrupa’da

Çok yakın zamana kadar, AB’nin birlik genelinde yürürlükte olan belirli bir mevzuatı yoktu.

Bazı üye devletler “dövme ve kalıcı makyajın güvenliğine ilişkin 2008 tarihli Avrupa Konseyi kararına veya 2003 tarihli öncülüne dayanarak kendi yasalarını geliştirmişlerdir. Bunun dışında dövme mürekkepleri, üreticilerin güvenli olmayan bir ürün sunmama yükümlülüğü açısından Genel Ürün Güvenliği Direktifi kapsamındaydı” diyor ECHA (Avrupa Kimyasallar Ajansı).

Bununla birlikte, dövme ve PMU pazarını mümkün olduğunca güvenli hale getirmek için ortak bir çabayla, Ocak 2022’den itibaren yeni düzenlemeler uygulamaya konmuştur.

Formüllerde kanserojen, toksik, üreme sağlığına zararlı, hassaslaştırıcı veya tahriş edici maddelerin kullanılmasını önlemek amacıyla Avrupa Birliği ve AEA topraklarında dövme mürekkepleri ve PMU pigmentlerinin üretiminde 4000’den fazla maddenin kullanımı sınırlandırıldı veya yasaklandı.

Bu, AB’de bugüne kadarki en geniş kapsamlı PMU pigmenti (ve dövme mürekkebi) mevzuatıdır, ancak dövme camiasında ciddi bir tepkiye yol açmıştır.

Sorun, mevzuatın yasakladığı 2 bileşenin, dövme mürekkebi karışımlarında yaygın olarak kullanılan ve PMU formüllerinde nadir olmayan iki pigment olan Mavi 15 ve Yeşil 7 olması gerçeğinde yatmaktadır.

Dövme sanatçıları, bu bileşenlerin güvensiz olduğu iddiasını destekleyecek önemli bir kanıt olmadığını, ancak uygulanabilir bir alternatif olmadığını ve yasaklanmaları halinde endüstrinin büyük bir kayba uğrayacağını iddia ediyor.

Bu nedenle sanatçılar, ECHA’yı bu 2 bileşenin yasaklanmasını gözden geçirmeye teşvik etmek amacıyla Pigmentleri Kurtarın Girişimi altında bir araya geldi.

Bu makalede yönetmelikler ve bu makalede Pigmentleri Kurtarın girişimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

ECHA hakkında daha fazla bilgi için dövme mürekkebi ve PMU pigmentlerine ayrılmış sayfalarına göz atın.

ABD’de

ABD’de PMU pigmentlerinin düzenlenmesinden sorumlu kurum ABD Gıda ve İlaç Dairesi’dir (FDA). FDA, PMU pigmentlerini dövme mürekkebi kategorisi altında listelemektedir, çünkü her ikisi de benzer bir işleve sahiptir. Dövme mürekkebi gibi, ABD’deki PMU pigment endüstrisi de büyük ölçüde düzenlenmemiştir:

“Diğer rakip halk sağlığı öncelikleri ve özellikle bu pigmentlerle ilişkili güvenlik sorunlarına dair daha önce kanıt bulunmaması nedeniyle, FDA geleneksel olarak dövme mürekkeplerinde kullanılan pigmentler üzerindeki renk katkı maddeleri için düzenleme yetkisi kullanmamıştır.”

“Dövme mürekkebi de dahil olmak üzere bir kozmetik ürünle ilgili bir güvenlik sorunu tespit ettiklerinde, tüketicinin hastalanmasını veya yaralanmasını önlemek için uygun şekilde araştırma yapar ve harekete geçerler.”

Temel olarak, PMU için kullanılan formülleri yalnızca olumsuz bir reaksiyon bildirilmesi halinde inceleyeceklerdir. Bu arada, “dövmenin fiili uygulaması yerel yargı mercileri tarafından düzenlenmektedir.”

Yani sanatçılar, dikkatli olun. “FDA onaylı” etiketli pigmentlere rastlarsanız, bu kesin bir kırmızı bayraktır ve belki de en iyisi bunlardan uzak durmaktır, çünkü hiçbir PMU pigmenti teknik olarak FDA onaylı değildir, ancak içerdikleri belirli bileşenler olabilir.

Bununla birlikte, AB düzenlemeleri ABD endüstrisine de yansımaya başlamıştır. İthal edilen birçok pigment markası AB’de üretildiğinden ve ABD’de üretilen birçok marka AB ülkelerine ihraç edildiğinden, formüllerini uyumlu hale getiriyorlar veya yeni, paralel hatlar başlatıyorlar.

ABD düzenlemeleri hakkında daha fazla resmi bilgi için FDA’nın Dövmeler ve Kalıcı Makyaj: Bilgi Formu. FDA’nın önceki müdahaleleri hakkında bilgi için Kozmetik Geri Çağırma ve Uyarılarına göz atın.

Son Not

Yetkililer nihayet PMU pigmentlerinin daha sıkı bir şekilde düzenlenmesinin önemini kabul ettiler – sonuçta doğrudan cilde giriyorlar. 2022 düzenlemeleri piyasayı daha güvenli hale getirecek olsa da, bu düzenlemelerin de sorunları yok değil.

Bir sanatçı olarak, kullandığınız malzemeler konusunda ekstra dikkatli olmalısınız. Sadece güvenilir, yasal tedarikçilerden satın alın. Aksi takdirde, müşterilerinizin sağlık ve güvenliğinin yanı sıra imajınızı da tehlikeye atmış olursunuz. Pigment satın almadan önce yorumlara bakmak her zaman iyi bir fikirdir.

Çeviri Yazı için Teşekkürler @Fatosohrilibeauty

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir