Retinol Avrupa’da Yasaklandı mı? 2023 Kısıtlama Bilgileri

 Retinol Avrupa'da Yasaklandı mı?  2023 Kısıtlama Bilgileri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşlanma karşıtı en güçlü bileşen olan Retinol, onlarca yıldır cilt bakımı dünyasında moda bir kelime olmuştur. A vitaminden türetilen bu bileşen, cildi gençleştirici özellikleri ve ince çizgilerden kırışıklıklardan sivilcelere kadar çeşitli cilt sorunlarıyla mücadele etme yeteneğiyle bilinir.

Bununla birlikte, Avrupa Birliği’nin bu bileşenin güvenliği konusundaki endişeleri konusunda bazı kafa karışıklıkları var ve bu da birçok kişinin şu soruyu sormasına neden oluyor: Retinol Avrupa’da yasaklandı mı?

Durumu düzeltmek ve gerçekte neler olduğunu ve bunların cilt bakımı rutininiz için ne anlama geldiğini açıklamak için buradayız.

Retinol Avrupa’da Yasaklandı mı? Karışıklığı Açıklayalım

Hayır yasaklı değil ama bazı durumlarda kullanımı kısıtlanıyor.

Retinolün Avrupa’da yasaklandığı efsanesi muhtemelen düzenlemelerin yanlış anlaşılmasından ve yanlış yorumlanmasından kaynaklanıyor.

Belirli retinoid türlerinin Avrupa Birliği’nde (AB) kısıtlamalarla karşı karşıya olduğu doğru olsa da, bu şu anlama gelmez: retinolün kendisi tamamen yasaktır.

Karışıklığı açıklayalım.

Avrupa Komisyonu Yönetmeliğine (2023) göre, Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS) – Kullandığımız şeylerin (kremler ve losyonlar gibi) güvenliğini inceleyen uzmanlar – şunu belirtti A vitamini kullanmak genellikle güvenlidir.

Ancak insanların hem kremlerden hem de yedikleri yiyeceklerden dolayı sistemlerinde çok fazla A vitamini bulunabileceğini fark ettiler. Bu 2016 yılındaydı.

Daha sonra 2022’de bu uzmanlar A3 vitamini hakkındaki bilimsel görüşleri revize ederek şu sonuca vardılar: A vitamini, vücut losyonunda %0,05 Retinol Eşdeğeri (RE) ve diğer durulanıp durulanan ürünlerde %0,3 RE konsantrasyonuna kadar kozmetik ürünlerde güvenlidir.

Bununla birlikte, kremlerden aldığınız A vitamini miktarı genellikle düşük olsa da, zaten gıdalardan ve takviyelerden çok fazla A vitamini alan bazı kişilerin, kremlerden de çok fazla A vitamini almaları durumunda risk altında olabileceğini de söylediler.

Ayrıca bu limitlerin yanı sıra, fazla A vitamini kullanımı nedeniyle risk altında olabilecek kişiler için ürünler üzerinde uyarı bulunması gerektiğini de öne sürdüler. Böylece herkes bu ürünleri güvenle kullanabilir.


Resim kaynağı: Freepik

Bu Retinolün Tehlikeli Olduğu Anlamına mı Geliyor?

Hayır, doğru kullanıldığında hayır.

Bu yasağın amacı risk altındaki tüketicileri korumaktır. A vitamini alımının üst limitinin aşılması.

Çeşitli araştırma makalelerinin araştırdığı ana endişe, önemli miktarda A Vitamini tüketmenin kemik yoğunluğunun azalmasına (osteoporoz) yol açabileceğidir.

Bu, yaşlanma karşıtı ürünlerin birincil hedef kitlesi olan menopozdaki kadınlar için özel bir endişe kaynağıdır.

Yani esas olarak sorun retinol ürünlerinde değil, genel A vitamini tüketimindedir. – ağızdan, gıda ve takviyelerin yanı sıra aktif içerikli serumlar ve kremlerle cilt yoluyla.

Peki Ne Olacak?

Retinol ve diğer retinoidler (retinol, tretinoin, adapalen vb. gibi diğer A vitamini türevleri) aslında yasaklanmayacak AB’de ama Bazı retinoidlerin kullanımı kısıtlanacaktır.

Ancak bu, tüm ürünlerin bir gecede ortadan kaldırılacağı anlamına gelmiyor. Onaydan itibaren mevcut ürünlerin satılabileceği bir geçiş aşaması olacak. Daha yüksek konsantrasyonlu ürünlerin 36 ay (yani 2026) içinde raflardan çıkması gerekiyor.

Bu aynı zamanda biriktirmeniz gerektiği anlamına da gelmez. Retinol ürünleri yalnızca daha düşük konsantrasyonlarda mevcut olmaya devam edecek. Bu kesinlikle daha fazla retinal ve karma ürün göreceğimiz anlamına geliyor; bunlar arasında retinal, retinol ve retinoid esterlerin bir karışımını bulacağız.

Ancak bunu yeni ve heyecan verici formülasyonları ve ürünleri denemek için harika bir şans olarak düşünün! İşte kesinlikle burada kalacak bazı ürünler:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir